Informatie in verband met coronavirus

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle! Daarom houden we ons in Zuid-Limburg aan het stappenplan van de Rijksoverheid. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen.

Wist u dat...

over Toon

Toon Hermans, kind van Sittard!
Toon is Sittard en Sittard is Toon! Toon Hermans, geboren en getogen in Sittard, groeide uit tot één van Nederlands grootste theater artiesten. Een legendarische theater grootheid, bekend in Nederland en België als entertainer, levenskunstenaar, showman, schrijver, kunstschilder, en vooral ook als clown. Toon maakte mensen niet alleen maar aan het lachen. Hij gaf mensen een goed gevoel en maakte ze gelukkig. En als mensen zich gelukkig voelen, dan lachen ze vanzelf!
Maar wist u ook dat...

Wist u dat...

1

Wist u dat

... Toon op 17 december 1916 geboren is in Villa Zomerlust (Parklaan 10). Het huis werd door zijn vader (bankdirecteur) Nicolaas Hermans gebouwd in 1915. Helaas is het huis gesloopt in 1987

naar Toon's startpagina
2

Wist u dat

... Toon zijn eerste openbare optreden had in het St. Jozefgebouw (Wilhelminsatraat 4, Sittard) in 1935. Hij was net 18 jaar oud.

naar Toon's startpagina
3

Wist u dat

... Toon’s eerste liefde Gertie Van Houdt in de voormalige Dierenspeciaalzaak Marjan Le Haen (Paardestraat 15, Sittard) woonde. De vader van Gertie keurde de relatie niet goed. Hij zei vaker: “Dao kump ter al weier mit zien huitje en zien veugelköpke”. De relatie hield stand tot 1945 en in 1948 emigreerde Gertie naar Amerika. Toon stuurde Gertie na de bevrijding van Sittard op 18 september 1944 een zelfportret, dat zij verborg onder balken van de zolder. Het portret werd in augustus 2000 herontdekt door Marian Le Haen. Dit leverde landelijke publiciteit op.

naar Toon's startpagina
4

Wist u dat

... Toon Hermans, stadsfiguur Zefke Mols en zanger Jo Erens zijn afgebeeld op een muurschildering door de graffitikunstenaar Werner Zwakhalzen, hoek parkeerplaats - steenweg.

naar Toon's startpagina
5

Wist u dat

... Toon als jongetje vaak met zijn vriendjes circusje speelde in de tuin van de Sittardse postdirecteur (voormalig binnenplaatsje Begijnenhofstraat 21, Sittard). Het "orkest" stond op het kolenhok. Een schuurtje diende als kleedkamer van de artiesten. Toon was de clown. De entree was een cent of een appel.

naar Toon's startpagina
Liefdesgedichtje van Toon
Liefdesgedichtje van Toon op slaapkamermuur

“Welteroste wunsch ich dich
Dènk vanaovend 'ns aan mich
Dènkste aan ene anger jòng
Kiek dan 'ns nao dit plafòn
Höbste mich dan neet mae gaer
Kalk dan hie mer euverhaer.”

gerelateerde links

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website