Informatie in verband met coronavirus

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle! Daarom houden we ons in Zuid-Limburg aan het stappenplan van de Rijksoverheid. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen.

Toon laatste rustplaats

Weer samen met Rietje

In de wijk Vrangendael ligt het kerkhof waar Toon en zijn vrouw Rietje hun laatste rustplaats hebben. Onder een oude beukenboom, midden op het kerkhof, ligt de grafzerk van Rietje Weytboer en Toon Hermans (Toon en Rietje Hermans, 1916-2000 en 1925-1990). Op de grafzerk staat:


“Laat ons o Heer
Hun leven in Uw handen leggen
En leer ons altijd weer
Uw wil geschiede zeggen.”

Ik ben hier... en overal

Rondom de rode beuk bij het graf is een zitbank aangebracht. Hierop staat het volgende gedicht van Toon:


“Zal ik reizen naar een ster
Noord of zuid
’t is even ver
Diep in mijzelf
Voel ik het al
Ik ben hier... en overal.”

Gemmaklooster

De Gemmakapel was tot 1998 een slotklooster. Toon had een bijzondere verering voor de H. Gemma. Zijn moeder hield ter ere van de H. Gemma een novene toen hij in zijn jeugd ernstig ziek was. In de kapel heeft Toon met Rietje zijn veertigjarig huwelijksfeest gevierd en is zijn uitvaartdienst gehouden. Op het bidprentje van Toon staat de beeltenis van de H. Gemma.
De zusters van het Kostbaar Bloed zorgen ervoor dat de kapel toegankelijk is voor de vele vereerders van de H. Gemma die in 1940 heilig is verklaard.

St. Rosa Kapel

Bovenop de Kollenberg in Sittard ligt de Sint Rosakapel. De kapel is in 1675 gebouwd ter ere van Rosa, de patroonheilige van Sittard. In 1668 brak in Sittard een dysenterie-epidemie uit die veel slachtoffers eiste. Op voorspraak van Rosa hield de besmettelijke ziekte op. Het stadsbestuur beloofde daarop om elk jaar, op de laatste zondag van augustus, een processie te houden van de St. Michielskerk naar de St. Rosakapel.

Sittard heeft haar belofte gehouden en sinds 1675 vindt deze bekende dankprocessie jaarlijks plaats. Toon liep vaak mee in deze processie. Voor de laatste keer in 1999. Hij maakte een gedichtje over de oude zandweg uit zijn jeugd naar de St. Rosakapel:

“En dan gaon ver langs dae zandjwaeg
't war ein heerlijkheit
dae berg op nao daen Toomel
Woo dat ouwd kapèlke sjteit.”

gerelateerde links

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website