Oude Markt / Kloosterplein

Sittard

Oude Markt / Kloosterplein

Oude Markt / Kloosterplein oude markt 1Sittard

De Oude Markt in Sittard is een straat in het centrum van de stad. De straat is gelegen binnen de historische stadsomwalling van Sittard en loopt van de Markt, het centrale plein van de binnenstad, naar het Kloosterplein, dat na een haakse bocht het westelijke verlengde vormt. Het is een vrij smalle straat en zij heeft een lengte van circa 150 meter.

 

De Oude Markt is een van de oudste straten van Sittard. Tijdens het ontstaan van de nederzetting maakte de straat onderdeel uit van een belangrijke oost-westroute. Hieraan was een motte gelegen waarop zich in de elfde eeuw de woning van de heer van Sittard bevond op de plaats waar zich thans het "Huis op de Berg" bevindt. Gezien de straatnaam werd in de vroege geschiedenis van de stad hier de markt gehouden, voordat deze verplaatst werd naar de huidige Markt.

 

Aan de Oude Markt, die onderdeel is van het beschermd stadsgezicht, zijn meerdere monumentale bouwwerken gelegen. Dit zijn de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart, het Mariapark, het voormalige Dominicanenklooster en het voormalige Ursulinenklooster. In deze kloosters zijn tegenwoordig appartementen en een hotel gesitueerd. Verder bevindt zich in de straat nog een hotel en enkele 19e-eeuwse woonhuizen.

Overzicht

Adres
oude markt 1, Sittard
Openingstijden en tarieven

NVT

Gehandicapten

Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website