Lockdown in Nederland

De Nederlandse overheid raadt aan zoveel mogelijk thuis te blijven en drukte te vermijden. Wil je op pad in Zuid-Limburg of heb je er een vakantie gepland? Ga dan veilig op pad.

Heilige Catharinakerk

Buchten

Heilige Catharinakerk

Heilige Catharinakerk Kerkvornderen 7Buchten
De Heilige Catharinakerk in Buchten kent al twee voorgangers. Een zeldzame klok siert de kerktoren. Het Limburgse kerkdorp Buchten duikt in de overlevering voor het eerst op rond het jaar 700, als ‘Bettinum’ of ‘Bittenum’. 

Het kerkgebouw dat in het dorp lange tijd dienstdeed, stamde uit de dertiende eeuw en was opgetrokken in romaanse stijl. Aan het eind van de achttiende eeuw raakte het kerkje zo in verval, dat het aan vervanging toe was. 

In diverse fasen werd tussen 1833 en 1837 naar ontwerp van architect Beugels uit het nabijgelegen Oirsbeek een nieuwe kerk opgetrokken. 

Een van de torens van de oorspronkelijke kerk werd behouden en er werd een nieuwe bakstenen kerk omheen gebouwd, in neoclassicistische stijl. 

Die kerk werd op den duur te klein en in 1961-1963 werd een nieuwe gebouwd, naar ontwerp van architect Frits Peutz. Sta je voor de kerk en kijk je naar boven, dan zie je op de Heilige Catharinakerk de zeldzame middeleeuwse kerkklok, die een zogenaamd punthoedmodel heeft. 

Klokken met dit model zijn heel zeldzaam, ze werden in de omgeving al in de achtste eeuw gegoten, deze komt vermoedelijk uit de twaalfde of dertiende eeuw. 

Overzicht

Adres
Kerkvornderen 7, Buchten
Openingstijden en tarieven

 

Gehandicapten

Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website