Kloosters met kleurrijk verleden

in Sittard-Geleen

De roerige religieuze geschiedenis van de stad liet zijn sporen na in de vorm van talloze kloosters. Beleef vandaag de dag de levende resten van een geestelijk verleden én heden. Ze zijn diep vervlochten met de identiteit van de regio.

Kloosters in Sittard-Geleen

1

Dominicanenklooster en Ursulinenklooster

Het Dominicanenklooster werd gebouwd in de 17e eeuw door de paters Dominicanen. Er zijn verschillende kloosterordes in het gebouw actief geweest, onder andere de Jezuïeten en de Franciscanen. Alle drie de kloostergemeenschappen verzorgden onderwijs. Leerlingen van ver buiten Sittard volgden onderwijs in hun instituten met de welluidende namen: Collegium Albertinum, Collège Saint-Louis en Missiecollege Sint-Francisus Solanus. In het voormalige Ursulinenpensionaat is nu het prachtige kloosterhotel Merici gevestigd.

Lees meer
2

Liefdezusters in klooster St. Agnetenberg

In 1648 vestigden zich de Dominicanessen in deze stad. De zusters noemden hun nieuwe klooster St. Agnetenberg, naar de patrones de H. Agnes de Montepulciano. In 1801, tijdens de Franse overheersing, verlieten de zusters het klooster. Omdat er een grote behoefte was aan een centraal wees-, zieken en armenhuis, kwamen in 1857 zeven zusters uit Maastricht om de armenzorg op zich te nemen. Er werd een nieuwe congregatie gesticht: Liefdezusters van het Kostbaar Bloed. De zusters wonen hier nog steeds. Het klooster zelf ligt aan de Plakstraat en grenst aan de voormalige stadswal.

Lees meer
3

Klooster Abshoven

Klooster Abshoven werd gebouwd in 1715 als hoeve. Het omliggende buurtschap kreeg ook de naam Abshoven. Begin 20e eeuw groeide de abdijhoeve uit tot een volwaardig klooster. Vanaf 1901 deed het markante gebouw dienst als zusterklooster met daarin een kindertehuis, Huize Abshoven. In 1995 brak er brand uit in het pand, dat toen al een tijdje leeg stond. Na de brand verkommerde het complex, maar inmiddels zijn de kapel en het klooster aan de buitenkant geheel gerestaureerd. Sinds juni 2014 is er weer volop leven in dit prachtige monument en is de kloosterkerk smaakvol omgetoverd tot de sfeervolle Brasserie Abshaove.

Meer over Klooster Abshoven

Meer cultureel erfgoed in Sittard-Geleen

Wakker worden in een luxe Klooster Hotel

Kloosterhotel MERICI

Merici – één van de zeven monumenten gelegen in het volledig gerestaureerde Kloosterkwartier in hartje Sittard - combineert eigentijdse luxe met een duidelijk aanwezige voelbare historie. Verleden en heden gaan bij Merici op majestueuze wijze en met een warme, zorgzame benadering van het allerhoogste niveau hand in hand. Zien en gezien worden, in de prachtige lounge, tijdens ontbijt in de refter of wanneer men wandelt door de lange gangen van dit voormalige Ursulinenpensionaat.

Meer over Kloosterhotel MERICI

Brochures over Sittard-Geleen

Meer over Sittard-Geleen

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website