Kastelenpracht

in Sittard-Geleen

Wie van kastelen houdt, kijkt in Sittard-Geleen zijn ogen uit. Of het nu gaat om een indrukwekkende ruïne, of om een schitterend gerestaureerde burcht; het zijn steeds markante monumenten met een boeiend verhaal.

Kastelen in Sittard-Geleen

1

Kasteel Obbicht

Kasteel Obbicht staat op de plaats van een middeleeuwse burcht, die in het begin van de 80-jarige oorlog door de Spaanse troepen werd verwoest. Het kasteel werd hersteld, maar ging in het begin van de 18e eeuw weer verloren door oorlogsgeweld. De restanten werden in 1780 vervangen door het huidige kasteel. In 1954 ging ook het nieuwe kasteel in vlammen op, maar dankzij een geslaagde restauratie tussen 1975 en 1988, herrees het weer in volle glorie. Inmiddels staat het bouwwerk, net als de naastgelegen kasteelhoeve, op de rijksmonumentenlijst. Fiets eens langs het kasteel en geniet daarna van een kop koffie of een vers getapt biertje bij Café ’t Awt Vaerhoes, voorbij het kasteel aan de linkerkant bij het begin van de bebouwde kom.

Lees meer
2

Kasteelruïne Born met prachtig Kasteelpark

Al in het jaar 1150 is er sprake van een kasteel in Born, vlakbij de locatie van de huidige ruïne. Begin 17e eeuw raakte de burcht in verval, waarna de familie De Leerodt in 1662 startte met de bouw van een nieuw kasteel. Helaas is het gebouw, dat destijds werd bewoond door de familie Barbou van Roosteren, in 1930 verwoest door een fatale brand. In de tuinen rondom de ruïne is een prachtig dierenpark opgebouwd, waar u vele diersoorten kunt bewonderen.

Lees meer
3

Kasteel Limbricht

In de twaalfde eeuw stond hier een donjon, een zogeheten woontoren, die rond 1250 herbouwd werd. In 1674 werden in kasteel Limbricht de laatste heksenprocessen gevoerd. In 1794 werd het kasteel door de Fransen geconfisqueerd. Na een korte onderbreking werd in 1810 de familie Michiels van Kessenich de volgende eigenaar, en kreeg het kasteel de functie van jachtslot, waardoor het niet meer voortdurend bewoond werd. In het jaar 1814 diende het kasteel als noodhospitaal voor vele doodzieke en gewonde Franse soldaten, die terugkeerden van de Slag bij Leipzig. Tijdens de Eerste Wereldoorlog deed het kasteel dienst als interneringskamp voor Duitse krijgsgevangenen. 

Lees meer
4

Kasteel Wolfrath

Kasteel Wolfrath, omgeven door bos en fruitboomgaarden, is gebouwd tussen 1615 en 1663. Oorspronkelijk was dit kasteel een boerenhoeve. In het begin van de 17e eeuw werd de hoeve door de familie Van Bentinck uitgebreid tot een omgracht kasteel. Op het poortgebouw ziet u het alliantiewapen van de familie Van Bentinck-Van Breyll.

Lees meer
5

Kasteel Grasbroek

Kasteel Grasbroek ligt tussen de kerkdorpen Born en Limbricht. Het huidige kasteel is een tweelaags, onderkelderd rechthoekig huis en is klein van omvang. Het heeft in- en uitgezwenkte gevels die zijn voorzien van niet minder dan 63 schietgaten. Op de oosthoek heeft het kasteel een ronde, gemetselde traptoren met speklagen uit mergelsteen. De houten kern van de traptoren is gevormd door een boomstam die bij de oorspronkelijke bouw, meer dan 400 jaar geleden, hierin is verwerkt. Op de westhoek, diagonaal tegenover de traptoren, heeft het kasteel een arkeltorentje.

Lees meer
6

Casa Mia, het kleinste kasteel van Nederland

In hartje centrum van Sittard ligt het kleinste kasteeltje van Nederland. Het voormalig koetshuis Casa Mia, momenteel ingericht als woonhuis met Bed & Breakfast ligt in de Parklaan, vroeger Den Diek genoemd. In deze straat stond ooit het geboortehuis van Sittards beroemste  inwoner Toon Hermans. Casa Mia heeft een rijke historie en is een gemeentelijk monument.

Meer over Casa Mia

Meer cultureel erfgoed in Sittard-Geleen

Historische fietsroute

Deze route is grensoverschrijdend en voert je vanuit Sittard richting Duitsland en weer terug. Dit gebied is meer dan het bezoeken waard. Maak kennis met de gezellige Sittardse Markt en het Limbrichterbos. Geniet van kleine dorpen en gehuchten en ontdek waarom de Sittardenaren zich zo goed thuis voelen in dit gebied. Je zult verrast zijn!

Bekijk de Historische fietsroute in Sittard-Geleen

Brochures over Sittard-Geleen

Meer over Sittard-Geleen

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website